torsdag 11 september 2014

Sjörövarveckan

Det känns som att dagarna går jättefort. Bloggandet har helt uteblivit de senaste dagarna, helt enkelt för att jag inte haft någon ledig tid. Har fixat ett par kuliga nya påhittade maträtter men annars har det mest blivit jobb och kör varvat med en träning och en promenad med världens gulligaste bebis.

Ikväll var det igen dags för föräldramötet, men jag måste nog säga att det nu när det var mitt femte börjar kännas ganska lugnt. Mera roligt än stressigt, faktiskt. Vi började i klassen och sedan var er bara skönt att sitta ner på det "stora mötet" och därefter få gå hem. Alla verkade nöjda och glada och då kan man ju inte annat än vara nöjd och glad själv. Jag har ju faktiskt världens roligast jobb även om det ofta är såväl missförstått, krävande som påfrestande för hela mig. Men det är liksom vad man gör det till. Man kan komma och sitta av lektionerna mellan 8-14 och sedan gå hem utan att engagera sig, men då blir det väldigt tråkigt. 

Vi har valt att göra dagarna till de bästa för eleverna och då innebär det ibland att man går klädd som sjörövare, ritar skattkartor och läser flaskpost. Det blir långa dagar men då man verkligen får ge utlopp för sin kreativitet trivs både lärare och elever mycket bättre. Att lära sig behöver inte vara tråkigt, och man behöver inte alltid ta den lättaste vägen. Belöningen i ivriga elever som kommer och kramar en och verkligen är glada över att man ses imorgon igen räcker då lönen och timmarna inte riktigt går hand i hand.

Vi har ofta valt att inte gå den lätta vägen. Vi är ofta lite galna. Vi har sovit över i skolan med ettor och målat två meter höga träd på fredagseftermiddagen. Vi har fixat till papper med kaffe och te och bränt kanterna för att få mera autentiska sjörövarkartor. Ensam skulle det inte gå men med härliga årskurskolleger blir det roligt att vara kreativ och produktiv. Det enda vi kan hoppas på är att eleverna en dag ska få se tillbaka på sin skolgång och vara tacksamma över att de fick en bra start. De långa dagarna kommer nog sedan i något skede men så länge lärarna orkar vara kreativa kan eleverna åtminstone få trivas, skratta och njuta.

Kanske skolan en dag kunde vara sådan för alla?

Bilder har jag inte hunnit med idag, men ni kan beundra elevernas på deras blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar