tisdag 17 september 2013

Bloggande barn

Då jag berättar att vi har börjat blogga med eleverna nu på ettan är de flestas första reaktion "varför"? I skolan där jag jobbar försöker vi oftast fråga oss "varför inte?" istället. Nu har vi alltså börjat blogga om vår skolvardag och jag tänkte försöka förklara lite varför och hur vi gör.

Vi brukar vara "först" med nya projekt och satsningar. Med bloggandet är vi långt ifrån först. Många skolor och klasser bloggar och har gjort det i åratal. Vår inspiration kom från granskogen Vindängen, där bloggandet redan en längre tid varit en del av skolvardagen. Det hela startade då man kom på att bloggandet kan vara nyttigt på flera olika sätt. Att visa elevernas alster t.ex. i bildkonst eller småslöjd, eller en text som en elev skrivit ger en känsla av stolthet över det man gör. Mån gör inte bara arbetet för att slänga det i soptunnan utan visar att man är stolt över det man presterar. De som läser bloggen ges möjlighet att kommentera och även eleverna lär sig att ge positiv feedback. 

Ett mål är såklart att utveckla elevens skrivande och användande av elektronik. Bloggandet kommer främst att göras via IPad men också via dator. Med iPaden övar vi också oss i att ta bilder.

Ett faktum är också det att eleverna finns på internet oberoende om föräldrarna är medvetna om det eller inte. Trots att åldersgränsen på Facebook är 13 år finns det många 8-åringar som är med och publicerar bilder och egentligen vad som helst på nätet utan att veta vilka följder det kan ha. Kritiskt tänkande, nätikett och medvetenhet är förhoppningsvis något som kommer som en följd av bloggandet.

- Hur var skoldagen?
- Bra.
- Vad har ni gjort idag?
- Kommer inte ihåg.

Låter detta som en bekant middagsdiskussion. Jo, säger säkert många föräldrar. Vad gör vi egentligen i skolan? Jag tror att bloggandet kan vara ett bra sätt för föräldrar, syskon, mormor, faster och kusinen i Sverige att veta lite mera om vad vi verkligen gör i skolan. Det som kanske inte kommer fram där hemma annars. Föräldrar vill ju vara delaktiga, men ibland blir det lite svårt att få fram för eleven. Föräldrar på långa arbetsresor ges en chans att följa med skolan virtuellt, utöver Wilma och e-post.

Ja, så har vi i alla fall tänkt det och hittills tycks alla föräldrarna vara väldigt positivt inställda. I skolan bloggar de klasser som vill, vilket är ungefär hälften av klasserna på 1-6. Vår årskurs har en gemensam blogg medan andra har klassvisa.

Ifall du vill följa oss hittar du oss på adressen mattliden12013-2014.blogspot.fi. Välkommen med!

Jag delar gärna av mig av tips och idéer ifall du också vill börja blogga med din klass. Man kan aldrig allt utan måste våga prova sig fram. 

Ha en fin fortsättning på veckan! 
Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar